Використання автомагістралей, шосе і особливих ділянок головних доріг у Італії є платним. Вартість залежить від категорії ТЗ та пройденої відстані.

Алгоритм користування італійськими автомагістралями відбувається наступним чином. В’їжджаючи на платну ділянку, через відповідні термінали, ви берете квиток і зберігаєте його до виїзду з платної ділянки. Зауважте, що жовта смуга із написом «TELEPASS» передбачена виключно для клієнтів системи «TELEPASS». Ви можете використовувати будь які смуги, окрім «TELEPASS». Для того щоб виїхати з платної ділянки ви, використовуючи білі або сині смуги руху в’їжджаєте до терміналів оплати. Білі смуги – тут знаходяться термінали готівкового чи безготівкового, за допомогою банківської платіжної карти, розрахунку самостійно або через оператором. Сині смуги – тут знаходяться термінали виключно безготівкового, за допомогою банківської платіжної карти, розрахунку самостійно, без оператора. Після сканування квитка (самостійно або за допомогою оператора) на табло висвітиться сума до сплати. Після оплати відкривається шлагбаум і ви можете прродовжити рух.
На малюнку нижче можна побачити схематичне зображення платіжного пункту (зліва на право):
жовта смуга – «TELEPASS» лише для клієнтів системи «TELEPASS»;
синя смуга – самостійна оплата банківськими платіжними картами;
біла смуга – самостійна оплата готівкою або банківськими платіжними картками
біла смуга – оплата готівкою через оператора



Орієнтовна вартість проїзду найпопулярнішими автомагістралями Італії у 2023 році складає:

А1 Мілан – Неаполь (770 км) близько 58 EUR



А4 Турін – Тріест (550 км) близько 48 EUR



А7 Мілан – Ґенуя (148 км) близько 10 EUR



А11 Флоренція – Піза (85 км) близько 6 EUR



Особливі ділянки італійських доріг з додатковою оплатою.

Проїзд панорамною дорогою Timmelsjoch High Alpine Road у 2023 році, для легковиків коштуватиме 18 EUR в один бік, 24 EUR у дві сторони. Зверніть увагу, що дорога відкрита для проїзду лише у денний час з червня по жовтень, та за сприятливих погодних умов. Зворотній квиток діє у продовж всього сезону, але його не можна використати у день придбання.



Проїзд тунелем Mont Blanc, у 2023 році, для легковиків коштуватиме 35 EUR в один бік, 65 EUR у дві сторони.



Проїзд тунелем Great St. Bernard, у 2023 році, для легковиків коштуватиме 31 EUR в один бік, 50 EUR у дві сторони.



Проїзд тунелем Frejus, у 2023 році, для легковиків коштуватиме 52 EUR в один бік, 65 EUR у дві сторони.



Проїзд тунелем Munt la Schera, у 2023 році, для легковиків коштуватиме за умови оплати на місці – 26 EUR в один бік, 44 EUR у дві сторони щодня крім суботи, в суботу вартість проїзду складе 36 EUR в один бік, 52 EUR у дві сторони. Якщо купувати квитки на проїзд тунелем заздалегідь на офіційному сайті Ticketshop Tunnel Munt La Schera , то вартість складе 21 EUR в один бік, 36 EUR у дві сторони щодня крім суботи, в суботу вартість проїзду складе 30 EUR в один бік, 44 EUR у дві сторони.
Особливість тунелю у реверсному русі, оскільки він має лише одну смугу руху. Тунель працює цілодобово. Зверніть увагу, що у період з 01.09.23 по 23.11.23 тунель зачинено у зв’язку з ремонтними роботами.